Analyse & recycling koudemiddelen
Bij Celsis kun je ook terecht voor analyse en recycling van jouw koudemiddelen
Recycling koudemiddelen
Nadat een ontmanteling of retrofit heeft plaatsgevonden van een installatie moeten de teruggewonnen koudemiddelen worden ingeleverd bij een geregistreerde verwerker.
Celsis is vergunninghouder
Celsis is vergunninghouder om koudemiddelen in te nemen en draagt zorg voor een verantwoorde verwerking. Met als doel onnodige emissies van koudemiddelen te voorkomen en waar mogelijk regenereerbare koudemiddelen opnieuw op de markt te brengen. Is het product niet regenereerbaar, dan zal het worden verwerkt tot herbruikbaar materiaal (voor andere toepassingen) of ongevaarlijk afval.
Celsis is onder andere vergunninghouder voor:
- Inname van gebruikte koudemiddelen
- Opwerking en regeneratie van koudemiddelen
- Afvoer van niet opwerkbare vervuilde koudemiddelen
Onbruikbare koudemiddelen worden door onze partner op zeer milieuvriendelijke wijze verwerkt. De nuttige stoffen worden via een kraakproces verwijderd, waardoor maar een klein residu hoeft te worden vernietigd.
Celsis recyclecilinders zijn speciaal gemerkt en worden ook uitsluitend voor recycling gebruikt.
Wat mag wel en wat mag niet?
Een belangrijk criterium voor het terugbrengen van vervuilde koudemiddelen in de koudemiddelkringloop is dat het product minimaal 99% zuiver moet zijn. In het te recyclen product mag dan ook maar maximaal 5% olie aanwezig zijn. Het aandeel verontreinigingen door vreemde gassen, vocht en zuren moet gering zijn (de precieze waarden zijn op aanvraag te leveren). Let hierbij op de voorschriften zoals deze zijn vastgelegd in de EN 378- 4.
Testen koudemiddel
Celsis beschikt over een eigen laboratorium waar koudemiddelen kunnen worden onderzocht. Onderzoeksmogelijkheden zijn:
- Zuiverheid
- Samenstelling (van mengsel gassen)
- Vochtigheid
Indien je twijfelt over de kwaliteit van jouw koudemiddel, laat het testen in ons laboratorium. Hiervoor kan je een monsteranalyse van cilinders bij ons aanvragen.
Inname koudemiddel
Voor het retour sturen van koudemiddel stelt Celsis haar klanten gepaste recyclecilinders ter beschikking. Deze zijn in onze webshop of via verkoop@celsisbv.nl te bestellen. De recyclecilinders kunnen retour gestuurd worden. Gebruik hiervoor een afhaalopdracht die je van onze website kan halen. In het geval van recycling is er sprake van extra wetgeving. Is het nettogewicht van de recyclecilinders ≥ 50 kg? Dan dient er een begeleidingsformulier ingevuld en meegeleverd te worden. Celsis verzorgt dit traject, inclusief het aanvragen van het afvalstroomnummer geheel GRATIS voor jou! Zodra de cilinders bij ons binnenkomen zal er een koudemiddel analyse worden uitgevoerd om te bepalen of het koudemiddel daadwerkelijk te regenereren is of dat deze sterk vervuild is en op een verantwoorde manier vernietigd dient te worden. De analyse wordt te allen tijde uitgevoerd, behalve wanneer de inhoud minder bedraagt dan 2 kg. In dit geval wordt het behandeld als niet regenereerbaar.
Attentie
Let op: bij gebruik van recycling cilinders
- Voorkom menging van koudemiddelen
- Mengsels zijn niet geschikt voor hergebruik
- Pas op voor overvullen van de cilinder. Vul niet meer dan 80% van het maximum vulgewicht!
- Gassen voorzien van een lekdetectiemiddel (b.v. Arglo) worden als vervuild beschouwd
Heb je vragen over het inleveren van koudemiddelen, transportkosten of analysekosten? Ons team helpt je graag!
Analyse koelgassen en compressorolie
ISO gecertificeerde analysemethode
Snel en nauwkeurig analyseren
Bepaling van hoog kokende residu
Het doel van deze testmethode is om hoog kokende residuen en zichtbare deeltjes in nieuwe en geregenereerd koudemiddel te bepalen. Deze methode is van toepassing op routinematige kwantitatieve bepaling van HKR en zichtbaar bewijs van deeltjes in alle lage, middelhoge en hoge druk geregenereerde en nieuwe koudemiddelen. De methode is ontwikkeld om HKR te meten en deeltjes in overeenstemming met ARI Standard 700 specificaties voor HKR en deeltjes.
Methode: Goetz centrifugebuis met capillaire punt
Bepaling van het vochtgehalte
Het doel van deze analyse is om vast te stellen of het vochtgehalte acceptabel is om het koudemiddel te gebruiken in koelinstallaties.
Methode: Elektrolytische methode
Bepaling van de zuurgraad
Het doel van deze analyse is om vast te stellen of het koudemiddel niet verzuurd is. Het zuurgehalte van standaard kwaliteit koudemiddel (ISO/DIS 12810) is kleiner dan 0,1 ppm. Het zuurgehalte moet zo laag mogelijk gehouden worden om aantasting van de koelinstallatie te voorkomen.
Compressorolie analyse
Een oliemonster uit een koelsysteem kan worden vergeleken met een bloedonderzoek van een patiënt. Verborgen gebreken worden zichtbaar en preventieve correcties zorgen voor een optimale werking van het koelproces. Het nemen van een oliemonster om dit bij Celsis te laten onderzoeken is voor vele servicebedrijven en eigenaren van industriële koelinstallaties een standaard procedure.
Meer informatie over onze analysemogelijkheden?
Voor uitgebreide toelichting over onze analysemogelijkheden en aanvraag van monsterpotjes kan je bellen naar telefoonnummer 055 533 45 29 of een e-mail bericht sturen naar verkoop@celsisbv.nl.